De naam ‘RUURD’

UK version  NL Home

Zover als ik heb kunnen vinden, lijkt het erop dat de naam RUURD uit FRIESLAND (FRYSLÂN) stamt.
Friesland is een provincie in Nederland.

Mijn voorouders leefden op het Waddeneiland Schiermonnikoog dat in het Nederlandse deel van de Waddenzeee langs de noordelijke kustlijn van de provincie of Friesland (Fryslân) in Nederland ligt.

In andere delen van Nederland is de naam komt meer de naam Ruud voor en daarom springt de naam RuuRd er meer uit. Jammer genoeg spreken de meeste mensen deze naam uit als Ruud, waar ik persoonlijk een hekel aan heb, maar daar heb ik (zoals waarschijnlijk vele Ruurds) mee leren leven.

Wanneer je over binnenwegen rijdt in de provincie Friesland, kom je behoorlijk vaak de naam Ruurd tegen op naambordjes en dergelijke.

OORSPRONG  van de naam Ruurd

De oorsprong  ligt waarschijnlijk in de naam ‘RUWARD’ wat ‘goede huisvader’ zou betekenen, althans volgens een naamboekje dat mijn vrouw en ik lazen toen we op zoek waren naar namen voor onze zoons.

Zoals een andere Ruurd me op wees, staat de naam ook als volgt in het voornaamwoordenboek aangegeven:
Ruurd zie Rieuwert
Riewert Geslacht: m
verklaring: Tweestammige Germ. naam uit Redward. Het eerste lid is `raad\’ (zie -raad) en vgl. voor het tweede lid Gothisch wards `wachter, hoeder\’ (zie -ward-). *Bron: voornamenwoordenboek

Op zoek naar mijn afstamming, kwam ik de naam tegen gespeld als “RUHRD”. Aangezien dit in de pre-Napoleontische tijd was, stamt de huidige spelling daar van af en is waarschijnlijk gewijzigd toen de burgelijke registratie werd ingevoerd tijdens de Franse bezetting van de Nederlanden. In het Nederlands werden en worden zowel “RUURD” als “RUHRD” uitgesproken op dezelfde manier. Ook “RUWARD”, wanneer snel uitgesproken klinkt ook bijna hetzelfde.

In de geschreven vorm, worden vele variaties aantreffen, zie NAMEN Pagina