Ruurd.org home page

Nederlandse versie  English version

Dit is dé website voor alle dragers van de trotse naam “RUURD”

This is the website for all carriers of the proud name ‘RUURD’

Alle positieve suggesties / bijdrages worden ten zeerste gewaardeerd.
(Gebruik hiervoor het Contact formulier of  plaats een reactie op het bericht)

All positive suggestions / contributions are highly appreciated.

(Use the Contact form for this purpose  or enter a reaction to the post )


 


Mijn naam is Ruurd Visser en in mijn familie is er een overvloed van mannelijke familieleden die deze naam als eerste of tweede naam hebben gekregen.
Dit, mijn trots betrefffende de naam Ruurd en mogelijk mijn ego, hebben me geïnspireerd om deze website te beginnen.
Mogelijk is het al iets speciaals voor de Ruurds die de site bezoeken……

Je kan inschrijven voor de Nederlandstalige Ruurd.org nieuwbrief
Of je neemt contact op met de webmaster via het Contact formulier

De naam ‘RUURD’

Zover als ik heb kunnen vinden, lijkt het erop dat de naam RUURD uit FRIESLAND (FRYSLÂN) stamt.
Friesland is een provincie in Nederland.

Mijn voorouders leefden op het Waddeneiland Schiermonnikoog dat in het Nederlandse deel van de Waddenzeee langs de noordelijke kustlijn van de provincie of Friesland (Fryslân) in Nederland ligt.

In andere delen van Nederland is de naam komt meer de naam Ruud voor en daarom springt de naam RuuRd er meer uit. Jammer genoeg spreken de meeste mensen deze naam uit als Ruud, waar ik persoonlijk een hekel aan heb, maar daar heb ik (zoals waarschijnlijk vele Ruurds) mee leren leven.

Wanneer je over binnenwegen rijdt in de provincie Friesland, kom je behoorlijk vaak de naam Ruurd tegen op naambordjes en dergelijke.

OORSPRONG  van de naam Ruurd

De oorsprong  ligt waarschijnlijk in de naam ‘RUWARD’ wat ‘goede huisvader’ zou betekenen, althans volgens een naamboekje dat mijn vrouw en ik lazen toen we op zoek waren naar namen voor onze zoons.

Zoals een andere Ruurd me op wees, staat de naam ook als volgt in het voornaamwoordenboek aangegeven:
Ruurd zie Rieuwert
Riewert Geslacht: m
verklaring: Tweestammige Germ. naam uit Redward. Het eerste lid is `raad\’ (zie -raad) en vgl. voor het tweede lid Gothisch wards `wachter, hoeder\’ (zie -ward-). *Bron: voornamenbank

Op zoek naar mijn afstamming, kwam ik de naam tegen gespeld als “RUHRD”. Aangezien dit in de pre-Napoleontische tijd was, stamt de huidige spelling daar van af en is waarschijnlijk gewijzigd toen de burgelijke registratie werd ingevoerd tijdens de Franse bezetting van de Nederlanden. In het Nederlands werden en worden zowel “RUURD” als “RUHRD” uitgesproken op dezelfde manier. Ook “RUWARD”, wanneer snel uitgesproken klinkt ook bijna hetzelfde.

In de geschreven vorm, worden vele variaties aantreffen, zie NAMEN Pagina

NAAR AANLEIDING VAN REACTIES VAN SITE BEZOEKERS:

Mei 2008
Ruurd uit Zuid-Afrika vroeg me waar hij zich kan aanmelden voor het forum. Wel dat kan niet meer, omdat ik door gebrek aan belangstelling het forum verwijderd heb, net als de link die bij de aankondiging hieronder stond.
Mochten er mensen zijn die serieus belangstelling hebben voor een Ruurd.org forum, dan gelieve de link hierna aan te klikken: Interesse in een forum

Januari 2008
Als hierboven aangegeven, heeft een andere Ruurd me de ‘officiële’ verklaring van de naam Ruurd aangegeven.

December 2007
Een Ruurd vroeg me of er een vrouwelijke versie is van de naam Ruurd. Het antwoord hierop is simpel.
Ja, de naam die wordt gebruikt voor meisjes en vrouwen is Ruurdje, dus door toevoeging van ‘je’.

October 2007
Een bezoekster refereerde naar haar grootvader genaamd Ruurd Visser. Omdat dit natuurlijk mijn aandacht trok (beheerder van deze site heet ook zo), wilde ik uitzoeken of er een relatie bestond naar mijn Visser-tak en die van haar grootvader. Ik kwam in haar afstamming ene Ruurd Herres Ruward tegen tegen, een dubbele Ruurd.
Voornaam in moderne stijl, achternaam in de oude stijl. Stamt mogelijk uit de napoleontische tijd, toen ene Ruward met zijn roepnaam als familienaam is opgenomen in het bevolkingsregister……

Grappige toeval…de Ruurd Visser uit onderstaande september bijdrage en Ruurd Herres Ruward uit deze bijdrage stammen beiden uit Wymbritsaradeel….

September 2007
Ruurd de Goede is vernoemd naar zijn Ruurd Visser, zijn overgrootvader van moeders zijde, en dacht dat hij en ik (de web beheerder) wel eens naar dezelfde Ruurd Visser vernoemd zouden kunnen zijn. Heb ik natuurlijk nagetrokken, maar deze Ruurd Visser, geboren in Wymbritseradeel (Friesland) in 1846, heeft geen directe verbinding naar mijn Schiermonnikoogse voorouderlijke tak.

WEBSITE LOG (HISTORIE) 

22 April 2017:
Ik heb een Captcha aan de registratie pagina moeten toevoegen, om robot spam registraties te voorkomen (24,900 login geregistreerd in drie dagen!).
Als voorheen hebt geregistreerd en je kan niet meer inloggen, dan svp opnieuw registreren. Vanwege de spamming heb ik alle gebruiker registraties verwijderd, die ik niet als legitiem kon aanmerken. Mijn excuses voor enig ondervonden ongemak.

25 Maart 2016
Zwaar overtijd: Verniewing van de site, in een heeeel ander format. Gelukkig in WordPress een site format gevonden dat niet meer afhankelijk is van aparte editors en uitvoerige kennis van HTML, etcetera. Op dit moment nog even enkel in het nederlands, maar engelstalige pagina’s zullen mettertijd weer toegevoegd worden.

29 juli 2008
De Ruurd sites
zijn verplaatst van de hoofdpagina naar een aparte pagina en ik heb de link in het menu aangepast.
De Ruurd Elzer pagina opgesplitst in een Nederlandse en een Engelse versie.

BEZWAREN
Indien iemand waarnaar gerefereerd op deze pagina daar bezwaar tegen heeft, gelieve het contact formulier te gebruiken om de webmaster hiervan op de hoogte te brengen!

Deze site heeft geen zakelijke aspiraties en de referenties naar “Ruurd’s in Zaken” zijn er enkel opgenomen, omdat ik deze tegen ben gekomen op het Internet.