Ruurd Visser @ Consafe Logistics site – 2013

Consafe Logistics / In de praktijk / Hitachi 2013

Hitachi verkort doorlooptijd in Europees onderdelenmagazijn dankzij WMS van Consafe Logistics

Hitachi Construction Machinery Europe (HCME) beschikt in Oosterhout over een Europees distributiecentrum dat plaats biedt aan 74.000 uiteenlopende spare parts. Hiervandaan worden dealers, servicemonteurs en klanten in heel Europa en daarbuiten voorzien van onderdelen die de grondverzetmachines van HCME draaiende moet houden. Sinds 2005 wordt het dc aangestuurd door het WMS van Consafe Logistics. “Dankzij het WMS is de doorlooptijd in het dc flink verkort”, vertelt Ruurd Visser, manager parts logistics bij HCME. Het distributiecentrum van Hitachi Construction Machinery Europe (HCME) bevat een breed scala aan opslagsystemen, van doorrolstellingen en legbordstellingen tot palletstellingen en draagarmstellingen. Daarnaast bevat het dc nog grondlocaties en een buitenterrein met een afdak van 4800 vierkante meter.

De grote diversiteit in opslagsystemen heeft alles te maken met de aard van de producten die hier liggen: spare parts voor de grondverzetmachines van Hitachi, die qua capaciteit variëren van 1 tot maar liefst 780 ton. “Er liggen hier 74.000 onderdelen op voorraad, van miniscule O-ringetjes tot rijmotoren met een gewicht van 10 ton. Onlangs hebben we het assortiment nog verder uitgebreid met zware onderdelen voor de machines die in de mijnbouw worden gebruikt. Dat betekent dat we de draagkracht van de vloer hebben vergroot en hijsapparatuur hebben geïnstalleerd”, vertelt Ruurd Visser, manager parts logistics bij HCME.

Professioneel WMS

Sinds eind 2005 gebruikt HCME het warehouse management systeem (WMS) van Consafe Logistics voor de aansturing van het dc. De implementatie van het WMS was hard nodig, stelt Visser. “Tot dan toe gebruikten we uitsluitend pen en papier op de magazijnvloer, wat leidde tot chaotische situaties. Mede door de snelle groei werd de doorlooptijd op een gegeven moment zo groot, dat we lang niet altijd alles op tijd de deur uit kregen.”

De uiteindelijke aanleiding voor de aanschaf van het WMS was de installatie van een geautomatiseerd palletkranenmagazijn in het najaar van 2004. Omdat Consafe al vaker projecten had gerealiseerd met de leverancier van de palletkranen, hoefde HCME niet lang na te zoeken naar een geschikt WMS. “Op dit moment gebruiken we dat palletkranenmagazijn echter niet meer vanwege de verhuizing naar een groter pand. De palletkranen zijn niet meeverhuisd, het WMS wel”, aldus Visser.

ABC-analyse

Tijdens de implementatie is extra aandacht besteed aan de verschillende opslagsystemen waarover HCME beschikt. Het WMS genereert bij inslag automatisch de best passende opslaglocatie op basis van de beschikbare artikelgegevens. “Alleen bij de goederen die bestemd zijn voor de draagarmstellingen geeft het WMS geen suggestie. De afmetingen van deze artikelen zijn zo verschillend dat daarvoor geen standaard inslagregels bestaan.”

Sinds de verhuizing naar het nieuwe pand maakt HCME ook actief gebruik van de ondersteuning die het WMS biedt op het gebied van ABC-analyse. Wekelijks wordt de omloopsnelheid van de artikelen geanalyseerd om te kijken of snellopers zijn veranderd in langzaamlopers of andersom. Op basis daarvan genereert het WMS voorstellen voor het verplaatsen van artikelen naar een locatie voorin of achterin de verschillende opslagsystemen. “Op de magazijnvloer wordt vervolgens bekeken of het slim is om die artikelen direct te verplaatsen of pas als de locatie leeg is”, aldus Visser.

Doorlooptijd verkorten

Door de ingebruikname van het WMS en van barcodescanning is HCME erin geslaagd de doorlooptijd in het dc flink te verkorten. Voor het verzamelen en verzendklaar maken van een order hebben de medewerkers niet langer dan een half uur nodig. Dat is nodig ook, stelt Visser. “Zestig procent van de orders moeten we binnen 24 uur afleveren. Meer dan 90 procent van die orders ontvangen we in het laatste half uur voor de cut-off tijd.”

Alle orders die binnenkomen, worden in het WMS allereerst opgedeeld in spoedorders en stockorders. Spoedorders zijn de orders die binnen 24 uur moeten worden afgeleverd, vaak via pakketvervoerders. Die worden door het WMS automatisch gepland en vrijgegeven. De stockorders zijn de orders die bedoeld zijn om de voorraad spare parts in nationale dc’s en bij dealers aan te vullen. “Die orders plannen we zelf in aan de hand van de reguliere vertrektijden van de vrachtauto’s. Als pas over een week een vrachtauto naar Turkije vertrekt, heeft het immers geen zin om die orders nu al te verzamelen”, aldus Visser.

Voor het consolideren van de orders heeft HCME nabij de expeditievloer ruimte vrijgemaakt en bufferlocaties ingericht. Grote orders krijgen een grondlocatie toegewezen, zodat de goederen uit verschillende opslaggebieden op een pallet kunnen worden verzameld. Kleine orders worden verzameld in bakken die in rekken worden geplaatst. Via hun barcodescanners zien de orderpickers op welke bufferlocatie ze de verzamelde goederen moeten plaatsen.

Real-time planningsscherm

Na jarn intensief gebruik is Visser nog altijd tevreden over het WMS, met name over de grip die HCME nu op het logistieke proces heeft. “Consafe Logistics heeft speciaal voor ons een planningsscherm ontwikkeld dat ons real-time inzicht biedt in de status van orders. Het scherm ververst elke 15 seconden en toont op basis van gemiddelde picktijden hoever we voor of achter op de planning lopen”, weet Visser.

Het planningsscherm biedt in combinatie met barcodescanning de mogelijkheid om de medewerkers op de vloer van afstand aan te sturen. Daarnaast noemt Visser ook de reductie van het aantal fouten en de mogelijkheid van traceability als voordelen. Dankzij barcodescanning is de kans op pickfouten een stuk kleiner geworden. Visser: “En als er een fout wordt gemaakt, is exact te achterhalen wie daarvoor verantwoordelijk is. Dat stelt ons in staat om oorzaken te analyseren en fouten in de toekomst te voorkomen.” (2013-10-22)

MEER OVER DE KLANT

Hitachi Construction Machinery Europe (HCME) levert grondverzetmachines aan klanten in heel Europa, Afrika, de voormalige Sovjet-landen en een deel van het Midden-Oosten. Het productportfolio reikt van minigraafmachines van 1 ton tot ultragrote graafmachines van 780 ton. Het bedrijf heeft in Nederland twee fabrieken. In Amsterdam worden graafmachines van 10 tot 45 ton gebouwd, terwijl in Oosterhout een fabriek voor minigraafmachines van 1 tot 6 ton staat. Daarnaast bevindt zich in Oosterhout de fabriek voor speciale applicaties en het Europese spare parts-magazijn. Wereldwijd werken meer dan 20.000 mensen bij Hitachi Construction Machinery, waarvan 500 in Europa.

PROFIEL VAN DE KLANT

Bedrijf
Hitachi Construction Machinery Europe

Activiteit
Distributie van spare parts voor grondverzetmachines

Locatie
Oosterhout (NB)

Artikelen op voorraad
74.000 stuks, van miniscule O-ringetjes tot rijmotoren van 10 ton

Aantal magazijnmedewerkers
63, geleverd door logistiek dienstverlener Hitachi Transport Systems

Aantal orderregels
50.000 tot 60.000 per maand

Warehouse:
In totaal 29.000 m2, waarvan 1800 m2 op entresolvloer en 4800 m2 op buitenterrein onder afdak

Website:
hitachicm.eu

Consafe Logistics oplossing:
Warehouse management systeem

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.